De Turkse Rivièra – meer dan alleen zon en strand
Antalya

Antalya – alle ingrediënten voor een droomvakantie!
In 158 voor Chr. werd de stad door Koning Attalos van Pergamon gesticht, Attaleia – het huidige Antalya werd als belangrijke haven gebruikt. Het 3000 meter hoge Taurusgebergte omsluit de uitgestrekte baai van Antalya. Onder de met sneeuw bedekte toppen van het Taurusgebergte strekt de groene valkte van Pamphyliens zich uit. Hier vestigden zich al mensen, duizenden jaren voor de grondvester koning Attalos. Het begon in het Stenen Tijdperk toen jagers zich in de beroemde Karain grotten vestigden. Na het tijdperk van Koning Attalos kwam de stad in Romeinse handen en wordt Antalya genoemd tijdens de eerste missiereis van de apostel Paulus. In 130 v. Chr. kwam Keizer Hadrian op bezoek, hieraan herinnert de Hadriaan-poort ons nog. Tijdens de volgende eeuwen was de havenplaats Antalya vaak het doelwit van de Arabieren en gebruikten de kruisvaarders de stad voor de scheepsroute naar Palestina. In 1207 werd Antalya door de Seldjoekse Sultan Keyhusrev I veroverd en daarna hebben de Osmaanse gouverneurs tot 1918 over de stad geregeerd.
Antalya is de parel van de Turkse Rivièra en vormt tegenwoordig een vakantiemetropool. In 2000 telde de stad zo'n 700.000 inwoners en ondanks de explosieve groei is de stadskern nog onaangetast. De zon schijnt er 300 dagen per jaar over de straten en parken met palmbomen. Voor strandplezier zijn het Lara-strand en de nabijgelegen badplaatsen Belek, Side, Incekum, Alanya, Kemer, Beldibi en Göynük echte aanraders.

Alanya

Alanya – meer dan 2000 jaar geschiedenis!
Een voormalig piratenbolwerk was het begin van de geschiedenis van de stad Alanya, welke omstreeks 67 jaar v. Chr. door de Romeinse oorlogsvloot werd veroverd.
Aansluitend wisselden de Romeinen, de Byzantijnen, de Arabieren en de Armeniërs elkaar in heerschappij af, tot in 1221 de Seldjoekse Sultan Alâ üd-Din Keykubad I (1220-1237) de macht overnam en het Turkse tijdperk begon. Alanya heeft zich gedurende de laatste decennia tot een toeristencentrum ontwikkeld. De stad is zeer modern, heeft een brede doorgangweg omzoomd met palmbomen en een lange reeks van hotels. De hotels zijn deels door de weg van het strand gescheiden, of liggen direct aan het strand. Naast een enorme geschiedenis, is Alanya ook een brug naar een fascinerende natuur. De charme van Alanya wordt ook bepaald door het gebergte met indrukwekkend groen rondom de ruïnes van de oude burcht. Hier geniet u van schilderachtige zonsondergangen en het mooie uitzicht op een romantisch berglandschap.

Belek

Belek – voor mij als sporter, een eldorado aan ontspanning.
Belek is het jongste en modernste vakantiegebied in de regio. Tijdens de inrichting werd zorgvuldig gelet op een evenwichtige balans tussen ecologie en hotelplanning. De eerste hotels werden in 1992 geopend, in de planning is het aantal hotels beperkt om hier grootschalige en comfortabele vakantieparken te kunnen laten ontstaan. Het lange zandstrand en de heerlijke ruikende eucalyptusbossen zullen u intrigeren. Alle hotels zijn een stukje van het strand afgebouwd en ver van elkaar verwijderd. De vakantieregio is nog jong, daarom is er geen duidelijk stadscentrum zoals bij de buursteden Antalya en Side met hun historische stadskernen. Het vertier speelt zich overwegend in de hotels af, die u alle bieden wat uw hartje begeert. Bezienswaardig is in ieder geval het landschap van Belek zelf, dat in de 19e eeuw door Sultan Abdulaziz II werd vormgegeven. Hij liet als bescherming van de plateaus van Antalya, de dichte pijnboombossen aanleggen, die nog steeds de hotels omgeven. Later plantte men nog honderden eucalyptusbomen om de omgeving te ontwateren. Op een, tegenwoordig door natuurbescherming afgezet gedeelte van het strand komen sinds miljoenen jaren de zeeschildpadden om hun eieren te leggen. Omdat Belek geen echte stadskern heeft, zijn de hotels zo ingericht dat u hier alle vakantiegenoegens kunt vinden. Er wordt een veelheid aan evenementen en shows aangeboden, discotheken voor ieders smaak en restaurants waar Turkse en internationale specialiteiten op het menu staan. Ook heeft Belek een groots sportaanbod, tennis, hoogwaardige golfterreinen en watersportmogelijkheden voor ieder niveau.

Kemer

Kemer – hier heb ik een echt vakantiegevoel.
Twintig jaar geleden was Kemer nog een idyllisch vissersdorp, tegenwoordig een ideale vakantiebestemming met uitzonderlijke stranden, tennisbanen en een prachtige jachthaven. Een decor aan de voet van het imposante Taurusgebergte. De regio wordt gekarakteriseerd door een mooie kust, met volop prachtige baaien, die bekend staat als één van de mooiste regio's van de Turkse Rivièra. Kemer heeft een jachthaven, talrijke restaurants, bars, winkeltjes en nachtelijk vertier. Het mooie lange strand van Kemer is uitmuntend en is voorzien van de “blauwe vlag”. Op een kleine landtong bevindt zich het groene Yörük-Park. Het hotelaanbod is gevarieerd; het begint met vijf sterren hotels, maar ook vakantiedorpen en pensions behoren tot het aanbod. In het achterland strekt het Olympos Nationale park zich uit met de antieke stad Olympos en de mysterieuze “eeuwige vlam” van Chimäre. Een bijzondere excursie zijn de door pijnboombossen omzoomde ruïnes van Phaselis, gelegen op een schiereiland, waar men spreekwoordelijk de geschiedenis in kan duiken. Phaselis was in de oudheid een veelbetekende havenstad met drie natuurlijke baaien als haven. Voor duikers een bijzondere belevenis, omdat de ruïnes nog steeds gedeeltelijk onder de wateroppervlakte verborgen liggen. Ook zijn er talrijke uitstap mogelijkheden naar de naburige plaatsen Çamyuva, Tekirova en Beldibi.

Side

Side – hier voelen mijn kinderen en ik ons helemaal thuis.
Op een schiereiland, omzoomd door de mooiste zandstranden van de zuidkust, ligt het voormalige vissersdorpje Side.
Side is beroemd om het imposante antieke theather dat ook tegenwoordig nog een indrukwekkend decor biedt voor de bezoekers. U vindt hier talrijke winkeltjes, restaurants en kleine pensions. Aan de stranden zijn hotels te vinden van verschillende grootte en voorzien van alle comfort. Ook in de oudheid was Side een rijke stad. Ze werd rond het jaar 1000 v. Chr. gesticht, later stond Side ook bekend als berucht zeeroversnest. De piraten konden hier hun schepen in de haven verankeren en op de markt hun slaven verkopen. Tijdens een stadswandeling door Side komt de oude geschiedenis weer tot leven. U vindt er de Athene- en Apollo-tempel, de Byzantijnse basiliek, het amfitheater, de Romeinse stadspoort en het museum.

Egeïsche Kust – een paradijs voor de water sporter

Bodrum

Bodrum heeft een fascinerende aantrekkingskracht op toeristen uit alle windstreken. De jachthaven van Bodrum heeft een internationale allure en niet voor niets wordt Bodrum wel het Saint Tropez van Turkije genoemd. In de directe omgeving van de stad bevinden zich diverse strandjes, ideaal voor zonaanbieders en watersporters. Duikers kunnen hun hart ophalen bij de diverse riffen in de buurt, met een indrukwekkende onderwaterwereld. Door de bijzondere sfeer en de vele galerieën is Bodrum ook een thuishaven voor de Turkse kunstwereld geworden. Naast de ongedwongen sfeer zowel overdag als 's avonds, kent het centrum vele gastronomische plekjes waar iedere lekkerbek z'n hart kan ophalen aan de Egeïsche specialiteiten. Voor de echte nachtvlinders is er voldoende afwisseling te vinden in de diverse nachtclubs, bars en discotheken. In de burcht is thans een museum gevestigd, met herinneringen die uit de Bronstijd stammen. Het indrukwekkende uitzicht vanaf de heuvel Göktepe, met een mooi amfitheater, is de meest geliefde fotostop van iedere fotograaf.

Konya-Dansende Derwisjen

Konya , het Romeinse Iconium, is een van de steden in Turkije die het langst bewoond was. Als hoofdstad van de Seltsjoek- turken gedurende de 12e en 13e eeuw staat ze te boek als een van de grootste culturele centra van Turkije. Tijdens die periode van culturele, politieke en religieuze bloei stichtte de mysticus Mevlana Celaleddin Rumi een sufi orde die in het westen bekend staat als de Dansende Derwisjen. Het opvallende groenbetegelde mausoleum van Mevlana is het meest bekende gebouw in Konya. Het aangrenzende voormalige derwisjseminarie doet nu dienst als museum. Er zijn manuscripten van Mevlana en verschillende kunstvoorwerpen die verband houden met de mystiek van de sekte te zien.Ieder jaar, in de eerste helft van december, houdt deze actieve religieuze geloofsgemeenschap een ceremonie ter herdenking van de Dansende Derwisjen. De gecontroleerde bijna tranceachtige draaiende beweging of sema van witgerokte mannen bezorgt de toeschouwer een mystieke ervaring. De Alaeddin-moskee, gebouwd in de oude citadel in 1220 gedurende de heerschappij van grote Seltsjoek-sultan Alaeddin Keykubat, domineert de skyline van Konya. Aan een van de zijkanten van de moskee zijn de overblijfselen te vinden van het Seltsjoekse Keizerlijke Paleis.

De Karatay Medresse, momenteel museum, toont opvallend en stoutmoekig Seltsjoeks keramiek. Aan de andere zijde van de moskee valt de Ince Minareli Medresse uit 1258 op vanwege het buitengewone barokke Seltsjoekse portaal. Andere Seltsjoekse werkt zijn de sırçalı Medresse en het Sahip Ata-complex. Bezoekers beschouwen het Konya archeologisch Museum als zeer interessant. De collectie van het Koyunoğlu Museum is er een van zeer gevarieerde aard. Getoond worden ondermeer zaken met betrekking tot de natuurhistorie evenals oude kilims. Het museumcomplex omvat eveneens het gerestaureerde Izzettin Koyunoğlu-huis,dat model staat voor de manier van leven van een welgestelde familie uit Konya . Sille, 10 km ten noorden van Konya, heeft de Byzantijnse Aya Eleni-kerk en telt verschillinde rotskapellen met fresco's. Akşehir , in noordwestelijke richting,is in heel Turkije bekend vanwege het feit  dat de 13e –eeuwse humorist Nasrettin Hoca er geboren is. Zijn mausoleum is in de stad te vinden. De 13e-eeuwse Ulu-moskee en het Altınkale Mescidi zijn andere monumenten  die de moeite waard zijn. Het Sahip Ata-mausoleum is omgebouwd tot het stadsmuseum.

Bord NR. Naam Bord NR. Naam Bord NR. Naam Bord NR. Naam Bord Nr. Naam
1
Adana
21

Diyarbakır

41

Kocaeli

61

Trabzon

81

Düzce

2 Adiyaman 22 Edirne 42 Konya 62 Tunceli    
3

Afyon

23

Elazığ

43

Kütahya

63

Şanlıurfa

   
4

Ağrı

24 Erzincan 44 Malatya 64

Uşak

   
5

Amasya

25 Erzurum 45 Manisa 65 Van    
6 Ankara 26

Eskişehir

46

Kahramanmaraş

66 Yozgat    
7 Antalya 27 Gaziantep 47 Mardin 67 Zonguldak    
8 Artvin 28 Giresun 48

Muğla

68 Aksaray    
9

Aydın

29

Gümüşhane

49

Muş

69 Bayburt    
10

Balıkesir

30 Hakkari 50

Nevşehir

70 Karaman    
11

Bilecik

31 Hatay 51

Niğde

71

Kırıkkale

   
12

Bingöl

32 Isparta 52 Ordu 72 Batman    
13 Bitlis 33 Mersin 53 Rize 73

Şırnak

   
14

Bolu

34

İstanbul

54 Sakarya 74

Bartın

   
15 Burdur 35

İzmir

55 Samsun 75 Ardahan    
16 Bursa 36 Kars 56 Siirt 76

Iğdır

   
17

Çanakkale

37 Kastamonu 57 Sinop 77 Yalova    
18

Çankırı

38 Kayseri 58 Sivas 78

Karabük

   
19

Çorum

39

Kırklareli

59

Tekirdağ

79 Kilis    
20 Denizli 40

Kırşehir

60 Tokat 80 Osmaniye    
Turkije Heeft 7 Proviencies

Ege Bölgesi

(Egeische regio)

Karadeniz Bölgesi

(Zwarte Zee regio )

Ic Anadolu Bölgesi

( Centraal Turkije )

Akdeniz Bölgesi

(Middellandse Zee gebied)

Guney Dogu Bölgesi

(Zuid-Oost Turkije )

Marmara Bölgesi

(Marmara regio)

Doğu Anadolu Bölgesi

( Oost-Turkije )